16 Şubat 2015 Pazartesi

ŞİDDETLE KINIYOR VE CANİLERİN EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILMALARINI İSTİYORUZ.

GÖZYAŞLARI SEL OLDU
Mersin'de öldürülen Özgecan Arslan için okuduğu Çağ Üniversitesi'nde anma etkinliği düzenlendi
Çağ Üniversitesi psikoloji bölümü ve farklı fakültelerdeki arkadaşları, Özgecan Aslan'ın en son ders gördüğü sınıfta toplandı.
Arkadaşları, son olarak İngilizce dersi aldıkları sınıftaki sıraya Aslan'ın fotoğrafını koydu, öğrenciler ve bazı öğretim üyeleri karanfil bıraktı. Arkadaşları, Aslan için sınıfa bırakılan taziye defterine duygularını yazdı. Sınıfta, zaman zaman "Yasta değiliz, isyandayız", "Özge için adalet için" şeklinde slogan atıldı.
Aslan'a üniversitede en son gördüğü İngilizce dersine giren öğretim görevlisi İrina Mart, AA muhabirine, olaydan üzüntü duyduğunu söyledi.
Kadına şiddetin her ülkede görülebildiğini ifade eden Mart, şöyle konuştu.
"Bu sadece Türkiye'de olmuyor, her yerde yaşanabiliyor. ABD'de, Ukrayna'da... Kadına karşı şiddet her yerde var. Bununla ilgili bir şeyler yapmak lazım. Burada 20 kişilik çok güzel bir öğrenci gurubu vardı. 18'i kız, 2'si erkekti. Kızlar birbiriyle çok güzel anlaşıyordu. Ders, neşeli ve güzel olsun diye ben sürekli şaka yapmaya çalışıyordum. Özgecan, sakin şekilde oturup, dersi dinlerdi. Çok saygılı ve güzel biriydi."
SUÇLULARIN EN AĞIR CEZAYI ALMALARINI İSTİYORUZ
Aslan'ın arkadaşlarından İlkim Esendemir de Özgecan'ı "melek gibi" diye tanımladı. Aslan'ın hiç kimseyle polemiği olmadığını vurgulayan Esendemir, "Kimseye zararı yoktu. Sınıf olarak da ülke olarak da tek isteğimiz, suçluların hapse kapatılmaması, en ağır cezayı almaları. Kimse bu acıyı bir daha yaşamasın, sadece yakınları değil, herkes korkuyor" diye konuştu.
Ayçin Göze de herkesin buraya bir amacı olduğu için geldiğini belirterek, "Bir hayalimiz ve idealimiz vardı. Tabi ki onun da vardı. Özgecan'ın hayallerini elinden alanların en ağır şekilde cezalandırılmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Beyza Çaylı da arkadaşının psikolog olmak istediğini dile getirerek, "Adını duyuracağını söylerdi, duyurdu ama kötü duyuldu. Adı duyulmasaydı keşke. Suçluların en ağır cezayı almasını istiyoruz. Bizim canımız yandı, başkalarının yanmasın" şeklinde konuştu.
Suay Özeroğlu da Aslan'ın sessiz, sakin biri olduğunu aktararak, "Kimseye zararı olmazdı. Hep gülerdi, onun üzgün olduğunu hiç görmedik. Üzgün olsa da dışarı yansıtmazdı. Bu işin arkasını bırakmayacağız" dedi.
İsmi laboratuvara verilecek
Çağ Üniversitesi, Tarsus ilçesinde öldürülen psikoloji bölümü öğrencileriÖzgecan Aslan'ın adını, üniversitelerinde yeni kurulan psikoloji laboratuvarına verecek.
Üniversitenin internet sitesinde yer alan "Özgecan'ı Ölümsüzleştiriyoruz" başlığı altındaki açıklamada, Aslan'a yapılan "hunharca" saldırının kınandığı belirtildi.
Özgecan Aslan'ı kaybetmenin derin üzüntüsünün yaşandığı bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Kadına şiddet gibi insanlık dışı olayların sosyal ve psikolojik temelleri ivedilikle tespit edilmelidir. Bu bağlamda üniversitemizin senatosu olarak yeni kurduğumuz psikoloji laboratuvarına 'Özgecan Aslan Psikoloji Laboratuvarı' adını vereceğiz. Böylelikle, onun mesleğine dair hayallerinin yaşatılması ve isminin ölümsüzleştirilmesi kararı alınmıştır. Toplumsal travmaya yol açan bu elim olayın bir daha tekrarlanmaması için bilimin ışığında, saygıya ve sevgiye dayalı adil bir toplum yaratılması için kurumlar ve kişiler, üzerilerine düşen görevi yapmalıdır. Bu vahşeti yaşatan suçluların en ağır cezalarla yargılanacaklarına dair adalete güvenimiz tamdır. Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi olarak davaya müdahil olacak ve sonuna kadar takipçisi olacağız. Öğrencimize Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve milletimize başsağlığı dileriz."
REKTÖR BEDESTENCİ'NİN MESAJI
Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çetin Bedestenci de yayımladığı mesajda, derin üzüntü içerisinde olduklarını kaydetti.
Türkiye'de kadına uygulanan şiddetin arttığını belirten Bedestenci, "Bu elim olayı şiddetle kınıyor, hiçbir hafifletici gerekçesi olmayan bu vahşeti işleyen gözü dönmüş suçluların en ağır cezalar ile yargılanacağı ve hüküm giyeceği konusunda adalete güveniyorum. Kadına yönelik şiddet vakalarının ivedilikle önüne geçilmesi için acil önlemler alınması gerektiğine inanıyorum. Hepimizin başı sağolsun" ifadelerini kullandı.
İÇİŞLERİ BAKANI ALA'DAN BAŞSAĞLIĞI TELEFONU
Bu arada, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Mersin'de öldürülen üniversite öğrencisiÖzgecan Aslan'ın ailesine başsağlığı diledi.
Bakan Ala, Özgecan Aslan'ın babası Mehmet Aslan'ı telefonla arayarak, acılı aileye başsağlığı dileklerini iletti.
ADLİYE ÇALIŞANLARINDAN PROTESTO
İstanbul'da bir grup adliye çalışanı, üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.
Anadolu Adalet Sarayı C Blok girişinde toplanan grup üyeleri, "Özgecan için isyandayız" şeklinde slogan atarak, "Yasta değil isyandayız. Özgecan'ın hesabını soracağız" yazılı pankart açtı.
Grup adına açıklama yapan Büro Emekçileri Sendikası iş yeri temsilcisi Derya Seçer, bu ülkede kadınların erkeklerin şiddetine direndiği, boşanmak istediği, yemeğin tuzunu fazla kaçırdığı, bir erkeğin teklifini reddettiği gibi sebeplerle tecavüze uğrayıp öldürülebildiğini söyledi.
Seçer, tecavüz ve cinayet suçunun izahı ve hafifletici sebebi olamayacağını belirterek, "Taammüden işlenmemiş bir versiyonu olamaz. Kaza ile işlenmiş versiyonu olamaz. Yüzde yüz bilinçlidir, taammüdendir. Bu eyleme izahat getirme yolunda en ufak çaba, doğrudan kurbana yönelik suçlamadır. Kadının giyimi, yürüyüşü, saat kaçta nerede bulunduğu, şusu busu hiçbir şeyin izahı olamaz" dedi.
Yargıçlar Sendikası üyesi Anadolu 14. Sulh Hukuk Mahkemesi Hakimi Sevgi Övüç de öncelikle bir kadın ve anne olarak Özgecan'a Allah'tan rahmet, ailesine de başsağlığı dilediğini ifade etti. 
Bu ülkede artık kadının insan olma niteliğini kaybetmeye başladığını söyleyen Övüç, "Kadın ikinci planda, ikinci tür insan değil, insan olarak bile kabul edilmemeye başladı" diye konuştu.
Övüç, Atatürk'ün, "Ey Türk kadını, sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlarda, göklerde yükselmeye layıksın' sözünü hatırlatarak, kadına şiddet konusunun abartıldığını düşünen zihniyeti eleştirdi.
Yakalarına Özgecan Aslan'ın fotoğraflarını takan gruptakiler, bir süre alkış tuttuktan sonra dağıldı.
Ulaştırma Çalışanları Memur Sendikası (Ulaştırma Memur-Sen) üyelerinin de aralarında bulunduğu  grup,  Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.
Atatürk Havalimanı'ndaki Devlet Hava Meydanları İşletmesi önünde toplanan gruptakiler, "Özgecan'ımız Yandı" yazılı pankart açarak, kadın cinayetlerinin durdurulması için çeşitli sloganlar attı.
SİYAH GİYİNMEYE DESTEK
Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto amacıyla dün sosyal medya üzerinden yapılan "Özgecan için siyah giyin" çağrısına İstanbullular yoğun destek verdi. 
Özellikle üniversite ve lise öğrencilerinin katıldığı eyleme, kadınlar kadar erkeklerin de destek verdiği görüldü.
Eylem kapsamında İstanbul'daki birçok üniversitede, karanfiller ve mumlar eşliğinde Özgecan'ı anma töreni düzenlendi.
İstanbul Üniversitesi'ndeki eylemde konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu temsilcisi Özge Doğan, yıllardır kadın cinayetlerine karşı mücadele verdiklerini dile getirerek, "Çok genç bir kadın, vahşice öldürüldü. Onun güzel yüzünü bayrağımız gibi sahiplendik. 8 Mart'a giderken başka Özgecanlar olmasın diye, üniversiteli kadınlar olarak Özgecan'ı sahiplendik. Onun güzel yüzünü bayrağımız gibi taşıyacağız" diye konuştu. 
BELEDİYELER DE EYLEME DETEK VERDİ
Siyah giyinme eylemine katılan Maltepe Belediyesi çalışanları, cinayeti protesto etti. Belediye çalışanları, "Gönüller içinde ışıksın, ışıklar içinde uyu Özgecan" yazılı fotoğrafları yakalarına taktı.
Beşiktaş Belediye binası önünde de siyah giyinenlerin katıldığı bir sessiz çığlık eylemi gerçekleştirildi. Eyleme katılanlar ayrıca yakalarına mor kurdele taktı.
KAMDIN AVUKATLARDAN TEPKİ
Özgecan Aslan'ın öldürülmesi, Bursa'da çoğunluğu kadın avukatlardan oluşan grup tarafından protesto edildi.
Bursa Adliyesi önünde toplanan grup adına basın açıklaması yapan Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Nevin Canbaz, Mersin'de hunharca katledilen Özgecan'ın tek suçunun kadın olmak olduğunu söyledi.
Kadına yönelik şiddetin, kadın cinayetlerinin sebep ve sonuçlarını yıllardır defalarca dile getirdiklerini belirten Canbaz, "Devletimiz çağdaş bir sosyal devlet olmanın gereğini yerine getirmeli, bu konuda gerekli olan hassasiyeti göstererek eğitim çalışmaları ve yasal düzenlemeleri yapmalıdır" diye konuştu.
Baro Başkanı Ekrem Demiröz de cinayeti lanetlediklerini belirterek "Kadını yok sayan, onu yok etmeyi kendine hak sayan bir zihniyetin ürünü bu olay.  Buna karşı toplumsal olarak mücadele öngörüyoruz. Sadece polisiye tedbirlerle, cezalarla  çözülebilecek bir şey değil. Öncelikle ailelere büyük görevler düşüyor.
Çocuklarına insanlaşmayı, kadına insan olarak bakmayı ve bu tür eylemlerin nasıl bir insanlık dışı bir eylem olduğu anlatılmalıdır" ifadesini kullandı.
DAVAYA MÜDAHİL OLACAKLAR
Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonu üyeleri de Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.
Komisyon Başkanı avukat Pınar Çelik Arpacı, Eskişehir Adalet Sarayı binası önünde yaptığı açıklamada, kendilerinin artık ölen kız kardeşlerinin arkasından ağlamak istemediklerini belirterek, kadını erkeğe eşit tutmayanların, kadınları erkeklere tabi tutanların bu cinayetin azmettiricileri olduğunu söyledi.
Öldürülen, şiddete uğrayan kadınların giydiği elbise rengini, yaptığı makyajı, geç saatte dışarıda olmasını ölçü alan tahrik indirimi uygulamasına son verilmesi gerektiğini ifade eden Arpacı, Özgecan Aslan'ın tüm dava süreçlerinde davaya müdahil olarak sanıkların en ağır şekilde cezalandırılması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını kaydetti.
Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonu üyeleri açıklamanın ardından, sosyal paylaşım sitesinde paylaştığı mesaj nedeniyle şarkıcı Nihat Doğan hakkında, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.
SİYAH KIYAFETLERLE PROTESTO
Çanakkale Belediyesi personeli, Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.
Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, siyah kıyafetler giyip belediye binası önünde toplanan çalışanlar adına yaptığı açıklamada, "1 kadın müsteşarı olan, 81 ilin sadece 1 kadın valisinin bulunduğu, 81 ilin sadece 2 milli eğitim müdürünün kadın olduğu bir ülkede, kadına, insana saygılı Çanakkale Belediyesinde çalışmanın buruk gururuyla çığlıklarının duyulmasını istediklerini" söyledi. 
"İdam, hadım gibi ilkel, çağ dışı hamaset söylemleri değil, adalet istediklerini" aktaran Ünüvar, "Bilinmelidir ki hiçbir ceza öfke ve acımızı dindiremez. Biz ancak bir daha Özgecanların olmayacağını garanti altına aldığımızda rahat nefes alacağız. Bununla beraber, elbette gideni geri getirmese de geri kalanların bir nebze rahatlaması için, annelerin çocuklarını korkusuzca okula gönderebilmesi için adaleti, evrensel adaleti istiyoruz" dedi.
Ünüvar, adaletin olan olduktan sonra değil, olmadan önce sağlanması gerektiğini belirtti.
Protestoya, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da katıldı.
ORDU
Ordu'da da adliye binası bahçesinde toplanan Ordu Barosu avukatları burada basın açıklaması yaparak Özgecan Aslan'ın öldürülmesine tepki gösterdi. 
Grup adına açıklama yapan Avukat Ezgi Yücesoy, Özgecan Aslan'ın tek suçunun kadın ve insanca yaşamak olduğunu söyledi. 
Kadına şiddete karşı, kararlı bir devlet politikasına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Yücesoy, yaşanan olayların kabul edilemez olduğuna işaret etti. 
ANTALYA
Antalya Barosu Kadın Hakları Kurulu üyeleri, Mersin'in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.
Erkek avukatların da destek verdiği protestoda, avukatlar basın açıklamasının ardından cübbelerini adliye önüne bıraktı.
ÖĞRENCİLERDEN PROTESTO
Tekirdağ'da bir grup lise öğrenci, Özgecan Aslan'ın öldürülmesine tepki gösterdi.
Tuğlalı Park'ta toplanan öğrenciler, ellerinde dövizlerle Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.
Özge Altuntaş, gruptakiler adına yaptığı açıklamada, kadına yönelik şiddetle ilgili en tehlikeli olgunun, toplumun yanlış algısı olduğunu söyledi.
Türkiye'de her gün kadınların tacize ve tecavüze uğradığını ancak bunların çok az kısmının açığa çıktığını belirten Altuntaş, "Belki binlerce, on binlercesi ise toplumsal baskı ve böyle vakalarda kadını suçlu gösteren erkek egemen zihniyet dolayısıyla gizli kalıyor, üzeri örtülüyor" diye konuştu.
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Gülferah Güral, eski Çevre Bakanı Feyzi Aytekin ile vatandaşlar da gruba destek verdi.
Muş Kadın Çatısı Derneği üyeleri, üniversitesi öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.
Belediye Meydanı'nda bir araya gelen dernek üyeleri, ellerindeki pankartlar sloganlar attı.
Dernek başkanı Nurcan Çetinbaş, yaptığı açıklamada, "Tecavüzün faillerini erkekten ve erkek egemenliğinden soyutlayarak olaya bakamayız. Sokakta, dolmuşta özellikle de hava karardığında tek başına kalmanın tedirginliğini yaşamamış tek bir kadın dahi yok" dedi.
Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Seda Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, kadına ve çocuklara şiddet uygulayana hürriyeti bağlayıcı, tecavüz ve benzeri cinsel suçlara da cinsel yaşamı kısıtlayıcı cezaların verileceği bir yasa beklentisi içinde olduklarını bildirdi.
ÇIPLAK AYAKLA PROTESTO
Erzurum'da, üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto eden kadın, soğuk havada çıplak ayakla eylem yaptı.
Özgecan Aslan'ı rüyasında gördüğünü belirten Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Meclis Üyesi Firdes Korkmaz Akova (49), Havuzbaşı Meydanı'na geldi.
Hava sıcaklığının sıfırın altında 13 derece olarak ölçüldüğü kentte, ayakkabılarını ve çoraplarını çıkaran Akova, beton zeminde bir süre bekledikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Özgecan'ın da mezarında ayaklarının ve bütün bedeninin soğuğu hissettiğini, onun gibi soğuğu hissetmek için böyle bir eylem yaptığını söyledi.
CEZA İNDİRİMİ UYGULANMASIN
Gaziantep Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Günay Kaplan, "Toplumun en savunmasız kesimi olan kadın ve çocukların yaşam hakkına yönelen suçlarda ceza indirimi uygulanmamasını istiyoruz" dedi.
Kadın Komisyon Başkanı Kaplan, adliye binasındaki baro salonunda yaptığı açıklamada, kadın cinayetlerinde ve kadına yönelik şiddet olaylarında artış yaşandığını savundu.
Kadın ve şiddet konuları üzerinden yürütülen politikaların yanlış olduğunu öne süren Kaplan, kadınların güven içinde yaşamak istediğini ifade etti.
Bunun için devletin çağdaş bir sosyal devlet olmanın gereğini yerine getirmesi gerektiğine işaret eden Kaplan "Bu konuda gerekli olan hassasiyeti göstererek, eğitim çalışmaları ve yasal düzenlemeler yapmalıdır" diye konuştu.
ADANA
Adana Barosu da üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.
Adliye binası önünde toplanan avukatlar adına konuşan Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Ebru Çatıkkaş, Türkiye'de geçen yılın ilk 11 ayında 270, bu yıl ocakta 27 kadının öldürüldüğünü, 7 kadına tecavüz edildiğini söyledi.
Kadına yönelik fiziksel ve psikolojik şiddetin temelinde, kadını ötekileştiren, ataerkil erkek egemen toplum anlayışının yattığını belirten Çatıkkaş, bu değişmediği sürece saldırıların son bulmayacağını kaydetti.
SAMSUN
Ondokuz Mayıs üniversitesi'nde (OMÜ) toplanan bir grup öğrenci, Mersin'in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.
Kurupelit Yerleşkesi'ndeki Yaşam Merkezi'nde bir araya gelen ve kendilerine "Üniversiteli Kadınlar Platformu" adını veren bir grup, Aslan'ın öldürülmesini protesto eden dövizler taşıyıp sloganlar atarak Eğitim Fakültesi önüne kadar yürüdü.
Burada grup adına açıklama yapan Şeyma Özberk, kadınların her yerde şiddete maruz kaldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Kimi zaman baba, kimi zaman sevgili, kimi zaman ağabey, koca, sokaktaki herhangi bir erkek. Yani düşman sokakta, evde yatağımızda. Katillerimiz Tarsus - Mersin arasında bir dolmuş seferinde çıktı kız kardeşimiz Özgecan'ın karşısına. Özgecan 20 yaşında bir üniversite öğrencisi. Özgecan, kız kardeşlerinin omuzlarında uğurlandı. Şimdi Özgecan'ın kız kardeşleri katillerden hesap sormak için sokak başlarını tutuyor, adını haykırıyor."
Basın açıklamasının ardından bir süre slogan atan gruptakiler, daha sonra dağıldı.
TARSUS ADLİYESİ ÖNÜNDE TARTIŞMA YAŞANDI
Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto için Tarsus Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldığı sırada bazı avukatlar arasında Mersin Barosunun zanlılara avukat tayin etmesi nedeniyle tartışma yaşandı.
DOLMUŞLAR SİYAH KURDELE ASTI
Diyarbakır'da dolmuşlara öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın fotoğrafı asılarak araçların ayna ve kapı kollarına siyah kurdele bağlandı.
Diyarbakır Barosu ve bazı sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Dağkapı Meydanı'ndaki dolmuş durağında basın açıklaması yapan bir grup kadın, ellerinde dövizlerle Özgecan'ın öldürülmesini protesto etti.
Grup adına açıklama yapan Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi Koordinatörü Serap Erkuş, "Talihsizliğimiz odur ki, erki temsil eden kimi yetkili ve etkililer kadına dair zavallıca açıklamalar yaparak, zaten konforlu sayılmayan toplumsal varlığımızı daha da kötü bir noktaya doğru itmişlerdir. Bu garip söylemler artarak sürerken kadının konumunda olumlu yönde gelişmeler olacağını beklemek iyimserlikten ziyade saflık olur. Kadını erkeğe bağımlı hale getiren cinsiyetçi politikalar ve eril yasalar sonucu, kadın kıyımları hızla  artmıştır. Buna bağlı olarak faillere yargılama sonucunda uygulanan indirimlere bakıldığında verilen cezaların ne kadar yetersiz kaldığı görülmektedir" diye konuştu.
Açıklamanın ardından kadınlar, güzergahta sefer yapan dolmuş şoförlerine üzerinde "Tecavüz insanlık suçudur, Özgecan'ın katline sessiz kalma" yazılı Özgecan'ın fotoğrafı ile siyah kurdele dağıttı.
Şoförler, fotoğrafları araçlarının camlarına yapıştırarak, kurdeleleri ayna ve kapı kollarına bağladı.
KASTAMONU'DA OTURMA EYLEMİ
Özgecan Aslan'ın öldürülmesi, Kastamonu'da protesto edildi.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) öncülüğünde Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk ve Şehit Şerife Bacı anıtının önünde toplanan grup, slogan atarak oturma eylemi yaptı.
KESK Kastamonu Kadın Platformu Başkanı Sibel Kibar, grup adına yaptığı açıklamada, 3 gündür kayıp olan 20 yaşındaki Özgecan’ın yakılmış cesedinin bulunduğu haberinin kadına yönelik şiddetin korkunç boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi.
KONYA'DA PROTESTO
Karaman ve Konya'nın Ereğli ilçesinde Karaman Atatürk Parkı'nda toplanan çoğunluğunu kadınların oluşturduğu grup, "Özgecan'a uzanan eller kırılsın,", "Kadına uzanan eller kırılsın" ve "Kadına şiddete hayır" şeklinde sloganlar attı.
Grup adına konuşan CHP İl Kadın Kolları Başkanı Meral Ünal, son yıllarda Türkiye'de kadına şiddet olaylarının arttığını ileri sürdü.
VAN
Van Kadın Derneği (VAKAD), Yaşam Kadın Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP) ile Van Kadın Sanatçılar Derneği üyelerinden oluşan kalabalık,Özgecan Aslan'ın öldürülmesini Beşyol Meydanı'nda Kürtçe ağıtlarla protesto etti.
MİNİBÜS ŞOFÖRLERİNDEN PROTESTO
Edirne'de minibüs şoförleri, Özgecan Aslan'ın öldürülmesini, araçlarına astıkları afişlerle protesto etti.
Minibüslerin camlarına yapıştırılan afişlerde, Özgecan Aslan'ın resmi ve "Özgecan Aslan, seni unutmayacağız, unutturmayacağız" yazısı yer alıyor.
Edirne Toplu Ulaşım Sistemi Başkanı Hakan Giyik, gazetecilere yaptığı açıklamada, üniversite öğrencisi Aslan'ın vahşice öldürülmesinin herkes kadar kendilerini de üzdüğünü söyledi.
"Cinayeti işleyenin bir minibüs şoförü oluşu, bizleri tam anlamıyla kahretmiştir" diyen Giyik, cinayeti camia olarak lanetlediklerini vurguladı.
KADINLAR KARAYOLUNU TRAFİĞE KAPATTI
Çanakkale'de Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinde yaşayan kadınlar, Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.
Limandaki Atatürk Anıtı'nın önünde toplanan grup adına konuşan Sibel Yılmaz, kadınlara uygulanan şiddetten örnekler verip kadın haklarına saygı gösterilmesini istedi.
Konuşmanın ardından Küçükkuyulu kadınlar, ellerindeki pankartlar ve sloganlar eşliğinde yürüyüş yapıp, Çanakkale-İzmir karayolunu bir süreliğine trafiğe kapattı. Bu sırada kadınlara sürücülerden de destek geldi.
AĞIZLARA SİYAH BANT
Burdur CHP Kadın Kolları üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.
Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan öğrenci ve vatandaşlar "Özgecan'ın hesabını kadınlar soracak", "Kadın yaşamdır yaşamı öldürmeyelim", "Katledilen kadınlar isyanımızdır" yazılı dövizler taşıyarak bir süre slogan attı. 
Bazı öğrenciler ağızlarını siyah bantla bantlayarak Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.
KIRKLARELİ'NDE PROTESTO
Kırklareli'nde, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri, Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.
Şevket Dingiloğlu Parkı'nda toplanan grup, Özgecan Aslan'ın fotoğrafları ve "Özgecan'ın çığlığını duydunuz mu", "Özgecan Aslan isyanımızdır", "Kadına şiddete dur de", yazılı pankartlarla Kültür Anıt Parkı'na yürüdü.
Gruptakiler, "Kadın, yaşam, özgürlük", "Kadına kalkan eller kırılsın", "Özgecan Aslan ölümsüzdür" şeklinde sloganlar attı.
Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu'nun eşi Sibel Kesimoğlu, gruptakiler adına yaptığı açıklamada, Özgecan Aslan'ın vahşice katledildiğini söyledi.
Kadına gereken saygı ve sevginin gösterilmesi gerektiğini ifade eden Kesimoğlu, Özgecan Aslan'ı öldüren katillere en ağır cezanın verilmesini istediklerini kaydetti.
ARDAHAN'DA PROTESTO
Özgecan Aslan'ın öldürülmesi, Ardahan'da protesto edildi.
Ardahan Valiliği önünde toplanan avukatlar, sivil toplum örgütü temsilcileri ve kadınlar, Kaptanpaşa Mahallesi Milli Egemenlik Parkı'ndaki Atatürk anıtına kadar yürüdü. 
Çevredeki vatandaşlar ile sürücülerin de destek verdiği yürüyüşte, kadına yönelik şiddetin son bulmasını isteyen kalabalık çeşitli sloganlar attı.
Hatay'da siyah kıyafet giyen bir grup kadın, Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.
Köprü'de toplanan kadınlar slogan atarak, "Susmayacağız", "Kadınlar insan, biz insanoğlu" yazılı döviz açtı.
Defne Kent Konseyi Kadın Meclisi Yürütme Kurulu Başkanı Bedia Öztürk, grup adına yaptığı konuşmada, insanlık dışı olayı kınadıklarını kaydetti.
"SESSİZ DURUŞ"
Afyonkarahisar Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu üyeleri, Mersin'in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.
Avukatlar, cübbeleri ile geldiği Afyonkarahisar Barosu toplantı salonunda, Özgecan Aslan ve öldürülen kadınlar için bir dakikalık "sessiz duruş" eylemi gerçekleştirdi.
Kayseri, Niğde, Malatya ve Kırıkkale baroları, Mersin'in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın hunharca öldürülmesine tepki gösterdi. [AA] 16 Şubat 2015 Pazartesi, 11:23:58Güncelleme: 15:48:32

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder